Het onderzoek
75
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-75,page-child,parent-pageid-379,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1378
 

Het onderzoek

Understanding the cause of ataxia in the DNA repair deficiency syndrome Ataxia Telangiectasia: a possible link between DNA damage and proteostasis.

Dhr. Dr. Steven Bergink

Het humane syndroom Ataxia Telangiectasia (AT) wordt veroorzaakt door een mutatie in het ATM gen. Patiënten met dit syndroom hebben problemen met hun immuun systeem en een vergrote kans op kanker. Dit wordt verklaard door het feit dat het ATM eiwit een belangrijke functie heeft bij het repareren van DNA schade. AT patiënten (en verschillende ander syndromen met DNA schade-herstel problemen) lijden echter ook aan neurodegeneratie (ataxie), maar wat hieraan ten grondslag ligt is onduidelijk. De doelstelling van dit onderzoek is om beter te begrijpen waarom problemen met DNA schade-herstel leiden tot neurodegeneratie.

Het is bekend dat de meeste neurodegeneratieve ziektes worden veroorzaakt door ophoping van verkeerd gevouwen eiwitten, die vervolgens gaan samenklonteren (aggregeren) en de functie van cellen verstoren, uiteindelijk leidend tot het afsterven van cellen. Vooral neuronen lijken extreem gevoelig voor deze eiwit aggregatie. De centrale hypothese die ik wil testen is of niet (goed) herstelde DNA schade ook de eiwit balans in de cel kan verstoren. Het idee is dat aangezien DNA afgelezen kan worden om een eiwit te maken, fouten in het DNA kunnen leiden tot eiwitten die minder stabiel zijn (eiwitten met “fouten”). Deze minder stabiele eiwitten kunnen aggregeren en uiteindelijk leiden tot neurodegeneratie.

Met dit project wordt inzicht verkregen in de vraag hoe syndromen met verschillende moleculaire oorzaken via een gemeenschappelijk mechanisme (eiwitaggregatie) tot neurodegeneratie kunnen leiden.