Succesvolle skimarathon in Snowcentrum Joure
974
post-template-default,single,single-post,postid-974,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1378
 

Succesvolle skimarathon in Snowcentrum Joure

Succesvolle skimarathon in Snowcentrum Joure

Twaalf uur op de lange latten staan voor het goede doel: zaterdag gebeurde het tijdens de skimarathon in Snowcentrum Joure. Acht mensen stonden op de ski’s voor Charity4Brains.

Foppe de Haan deed de eerste tien minuten mee van de marathon. Wethouder Janny Schouwerwou opende de marathon. Rieneke de Haan, oprichter van de stichting, is blij met de aandacht voor ataxie. ‘Het was wel een zware dag, maar wat een feestje’, zegt Rieneke. ‘Ik kon zondag bijna de trap niet meer opkomen’, lacht ze. Haar dochter Carina (34) heeft de hersenziekte. ‘Het heeft te maken met de eiwitten. De kleine hersenen verschrompelen en de besturing van je lichaam valt weg terwijl het in je hoofd gelijk blijft.’ Onderzoek naar deze ziekte wordt nog nauwelijks gedaan. De Haan hoopt dat dankzij de stichting en acties zoals deze ataxie net zoveel aandacht krijgt als de spierziekte ALS. ‘Het is een vrij onbekende ziekte. En onbekend maakt onbemind.’

Bij de pakken neerzitten doet De Haan niet. Zaterdag hebben zij en de andere deelnemers er een feestje van gemaakt. Zo konden kinderen zich laten schminken, was er muziek en konden mensen lekkernijen kopen. Ook konden sportievelingen een tien minuten mee skiën.

Op 3 november staat het volgende evenement op de planning. Dan wordt voor de vierde keer een benefietavond gehouden in het Posthuis Theater in Heerenveen.